FAO, G20 liderlerini olası gıda tedarik problemlerini önlemeye davet ediyor

Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), G20 ülkeleri liderlerini COVID-19 salgını nedeniyle küresel gıda sistemlerinin işleyişinin aksamaya uğramaması adına önlemler almaya çağırdı.
FAO, G20 liderlerini olası gıda tedarik problemlerini önlemeye davet ediyor

Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Direktörü QU Dongyu, G20 ülkeleri liderlerini COVID-19 salgını nedeniyle küresel gıda sistemlerinin işleyişinin aksamaya uğramaması adına önlemler alma çağrısını Roma’dan online olarak yapılan COVID-19 G20 Olağanüstü Sanal Liderler Zirvesi’nde yaptı. Zirve kapsamında, COVID-19 salgınına insani ve ekonomik menfaatlere eşgüdümlü küresel bir yanıt oluşturulması amaçlandı. Dongyu, COVID-19 salgınının gıda sistemlerini ve gıda güvenliğinin tüm boyutlarını etkilediğini ve hiçbir ülkenin bu durumdan muaf olmadığını belirtti.

Dongyu açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Gıda tedarik zincirlerinin bozulmamasını ve iyi işlemeye devam etmesini sağlamalıyız. Herkes için çeşitlendirilmiş, güvenli ve besleyici gıdaların üretimini teşvik etmeliyiz. Salgın süresince, hareketlilik kısıtlamalarıyla gıda üretimi, işlenmesi, dağıtımı ve satışı ulusal ve küresel manada bozulabilir. Bunun ciddi etkileri olabilir. Yoksullar ve savunmasızlar en ağır darbeyi alacak olanlardır. Bu yüzden hükümetler, gıdaya erişimi sağlamak için sosyal güvenlik mekanizmalarını güçlendirmelidir. Gıda piyasaları iyi tedarik edilse de artan endişe ile birlikte hem ulusal gıda pazarlarının hem de dünya pazarının şeffaf, istikrarlı ve güvenilir bir gıda arzı kaynağı olmaya devam etmesini sağlamak için önlemler alınması gerekir.”

FAO, COVID-19 salgını nedeniyle ekonomik faaliyetlerin yavaşlamasına, gelirlerin azalmasına ve istihdam kaybına bağlı olarak gıdaya erişimin olumsuz etkileneceğini öngörüyor. Gıda güvenliğinin ve daha iyi beslenme koşullarının sağlanmasında tarım ticaretinin desteklenmesinin önemine dikkat çekiyor. Dünyanın içinden geçtiği süreçte, güvenilir bilgilerle piyasa şeffaflığının güçlendirilmesi gerekliliğinin altını çiziyor.

Toplantıya Dünya Bankası, Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Ticaret Örgütü, Uluslararası Para Fonu ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü katıldı. FAO’nun ve Tarımsal Pazar Bilgi Sistemi’nin (AMIS), gıda pazarlarını izlemeye ve zamanında bilgi sağlamaya devam edeceği, hükümetleri bilinçli kararlar almaya teşvik edeceği belirtildi.

FAO Hakkında

BM Gıda ve Tarım Örgütü, küresel açlık sorunu çözmek, beslenme şartlarını iyileştirmek amacıyla kurulan bir uzmanlık kuruluşudur. FAO’nun amacı herkes için gıda güvenliğini sağlamak ve insanların aktif ve sağlıklı yaşam sürmek için yeterli yüksek kaliteli gıdaya düzenli olarak erişebilmelerini sağlamaktır. 194’den fazla üye ülkeyle FAO dünya çapında 130’ dan fazla ülkede faaliyet göstermektedir.

Kaynak: FAO

Daha fazla sürdürülebilir kalkınma haberi için buraya tıklayınız.

Diğer Haberler
Geleceğin Modeli: Paydaş Kapitalizmi
Dünya Ekonomik Forumu (WEF), paydaş kapitalizmini şirketlerin sadece hissedarlar için kısa vadeli karları optimize etmekle kalmayıp, tüm paydaşlarının ve genel olarak toplumun ihtiyaçlarını dikkate alarak uzun vadeli değer yaratma arayışında olduğu bir kapitalizm biçimi olarak tanımlar.
Türkiye’nin 2053 Net Sıfır Hedefi
Türkiye’nin Karbonsuzlaşma Yol Haritası: 2050’de Net Sıfır Raporu, muhtemel senaryoyu nasıl şekillendiriyor?
IPCC, 6. Değerlendirme Raporu Tamamlandı
IPCC 6. Değerlendirme Raporu’nun “İklim Değişikliği 2022: Etkileri, Uyum ve Kırılganlıklar” başlığını taşıyan son kısmı Nisan ayında yayınlandı.
İstanbul’a Net Sıfır Karbon Hedefi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, İklim Değişikliği Eylem Planı üzerinde çalıştıklarını ve hedeflerinin 2050’de net sıfır düzeyine ulaşmak olduğunu açıkladı.