2019 yılının sonlarında ortaya çıkan coronavirus, Antartika dışında tüm kıtalara yayılmış durumda. Afrika ve Güney Amerika’da vaka sayısı her gün yükselirken Avrupa’dan sonra ABD hastalığın merkezi hâline geldi.
Ülkeler enfekte kişileri tespit etmek adına testler yapmak, hastaları tedavi etmek, temasın izini sürmek, seyahat kısıtlamaları getirmek, karantina uygulamalarına başvurmak, spor ve konser etkinliklerini iptal etmek ve eğitime ara vermek gibi yollarla hastalığın yayılma hızını yavaşlatmak için mücadele ediyor. Salgın karşısında ulusal çapta önlemler alırken iş dünyası yepyeni koşullara adapte olmaya çalışıyor. Coronavirus bulaşını önlemek adına büyük ölçüde evden çalışma düzenine geçildi.
Şirketlerin %46’sı uzaktan çalışıyor
Virüsten etkilenenlerin sayısının hızla artmasından dolayı bireyler, hükümetler ve şirketler düzeyinde alınan önlemler de buna bağlı olarak artıyor. Microsoft, Google, Twitter, Amazon gibi pek çok teknoloji şirketi, çalışanlarını evden çalışmaya çağırıyor. Willis Towers Watson’ın yürüttüğü araştırma sonuçlarına göre şirketlerin %46’sı uzaktan çalışıyor.
Evden çalışmak için teknolojik çözümler
Evden çalışma düzeninde çalışanların günlük rutininde büyük değişiklikler oluyor. Çalışanlar, yola çıkmaktan, ofiste iş arkadaşlarıyla konuşmaya kadar pek çok günlük aktiviteleri değiştiği için uyum sağlamakta zorlanabiliyorlar. Dünya genelinde ofis yerine uzaktan çalışan şirketlerin sorunlarını dijital şekilde çözen uygulamalar bu dönemde büyük ilgi görüyor. Görüntülü konuşma ve dosya paylaşımı yapmak için Zoom, Skype, Google Hangouts gibi uygulamaları, proje takibi ve ekip iş birliği için Slack, Taskade uygulamaları yaygın olarak kullanılıyor. Bunların yanı sıra, evde ofisteki ses olmadan odaklanamayanlar için Coffitivity, zaman planlamasını iyi yapamayanlar için Tomato Timer iyi birer araç niteliği taşıyor. Çalışma verimliliğini ölçmek isteyenler Rescuetime, birlikte yazılım geliştirmek isteyenler GitHub uygulamalarından faydalanıyor.
Şirketlere iş devamlılığı için öneriler
İş devamlılığını sağlamak açısından uzaktan çalışıldığında yapılacakları belirlemek, planlama yapmak büyük önem taşıyor. Örneğin şirket içinde kritik bir pozisyonda görev alan çalışanın sağlık problemi yaşaması durumunda söz konusu işin ne şekilde yerine getirileceğinin belirlenmesi gerekiyor. Çalışanların internet erişiminden gerekli belgelere ulaşmasına kadar her türlü detayın takibi şirketler için elzem bir hal alıyor. Kurumların “hastalık politikası” ya da “iş sürekliliği planı” gibi kurumsal plan ve politikalar oluşturması mevcut dönem içinde yararlı olacaktır.
Uzaktan çalışamayan şirketler
Türkiye’de de pek çok şirket evden çalışma sistemine geçmiş durumda. İş modeli nedeni ile evden çalışamayan şirketler insani teması azaltacak tedbirler alıyor.
Dünya Sağlık Örgütü, çeşitli nedenlerle evden çalışamayan şirketlere çalışma alanlarının düzenli temizlenmesini, çalışma alanlarına el dezenfektanları koyulmasını, el yıkama ile ilgili posterler asılmasını, çalışanların el yıkama ve dezenfekte etme yerlerine erişimi olduğundan emin olmayı, öksüren kişilere maske temin etmeyi, yurt dışı toplantıları yasaklamayı, mümkün olan bütün yüz yüze görüşmeleri telekonferans yöntemiyle yapmayı öneriyor.
Daha fazla haber için tıklayın.
Kaynak: WHO